torstai 11. lokakuuta 2012

Pieni kipulainen

En eilen ehtinyt kirjottelemaan, kun koko päivä meni lääkärissä. Toissapäivänä puhuin siitä kuinka Elias on ollut kiukkuinen ja epäilin hampaita. No samana iltana sitten päätin että mittaan kuumeen. Jo edellisenä päivänä sanoin M:lle että Elias tuntuu aika kuumalta. Ei kuitenkaan sillon mitattu kuumetta. No mittari näyttikin sitte 39. Ei siis ihme että oli kiukkuinen poika. Annoin supon ja laitoin pojan nukkumaan. Yöllä heräiltiin muutamaan otteeseen itkien ja oli selvästi melkosen kipeä. Eilen aamulla mittasin taas kuumeen ja 39.6 näytti tällä kertaa. Ruoka ei oikeen maistunut ja huolestuin joten päätin lähteä terveyskeskukseen. Siellä päästiin melko nopeasti lääkärille ja se tutki Eliaksen eikä (kai?) löytänyt mitään, mumisi vaan ja soitti johonkin ja sen jälkeen sanoi että on parempi että lähette samantien Jorvin sairaalaan. Tottakai säikähdin kovasti, koska lääkäri ei kertonut ollenkaan mistä voisi olla kyse. Soitin M:lle että lähtee samantien tulemaan töistä, että täytyy lähteä Jorviin. Päästiin perille ja ilmottauduttiin. Melkein heti hoitaja otti meidät vastaan, punnitsi Eliaksen, antoi lisää lääkettä ja laitettiin sellanen pissapussi?, että saataisiin virtanäyte. Sitten aika menikin vaan odottaessa kuumeisen ja kiukkuisen pojan kanssa. Siellä ollessa kuume nousi jo 40 asteeseen. Välissä tultiin ottaman verikokeita ja jotain muita testejä ja aina vaan odotettiin. Aikaa vierähti 6h (!!!!!!) ja lopulta päästiin lääkärille. Ja mitä kuulimmekaan. Ei me oikeen tiedetä mistä voisi olla kyse, kaikki testit oli ok. Kysyin sitten Eliaksen aukileesta mistä ei oltu meille sanottu mitään aiemmin. Se siis kovan kuumeen yhteydessä nousi isolle kuhmulle. Ihan sellanen selkeä patti oli siinä. Lääkäri siihen vaan sanoi, että "jaaa, mistähän voisi johtua.... en kyllä tiedä", antakaa vaan kuumeeseen särkylääkettä ja voitte tulla uudestaan jos huononee. Olin niin suutuspäissäni että tokasin vaan sille lääkärille että luuletko tosiaan että tänne arvauskeskukseen tullaan toista kertaa istuskelemaan pienen kipeän vauvan kanssa tyhjän pantiksi. Ei todellakaan. Veti lääkärin hiljaseksi ja yritti pahoitella odottamista. Tottakai tärkeintä oli että Eliaksen tila selvitettiin ja ainakaan mitään vakavaa ei löytynyt, mutta kyllä otti päähän.

Ainakin saatiin opetus, että toisten ei varmasti käytetä kunnallista terveydenhuoltoa Eliaksen kanssa. Se on varma. Meillä on onneksi kattava hoitokuluvakuutus, joten voimme huoletta mennä aina yksityiselle. Olin jotenkin niin tyhmä, että kuvittelin kunnallisen toimivan kun tiesin että tilanne ei ole vakava. Toista kertaa en luule ja kokeile.

Tänään aamulla sitten soitin yksityiselle lastenlääkärille ja kysyin siitä pullottavasta aukileesta, kun se jäi vaivaamaan. Sain heti asiallista ja nopeaa palvelua ilman jonotteluja. Hän arveli kyseessä olevan vauvarokko (jota itsekkin eilen illalla epäilin kun netistä lueskelin), johon Eliaksen kaikki oireet täsmäävät ja siinä on tyypillistä tämä aukileen kohoaminen. Kertoi mulle sitten kattavasti mitä se käytännössä tarkoittaa ja miten on hyvä toimia. Sanoi myös että voin tulla heti vastaanotolle jos siltä tuntuu, mutta jos kyyseessä tämä rokko en niin sille ei mitään voi siellä tehdä. En koitenkaan koe, että nyt tarvitsisi mennä. Elias voi ihan kohtalaisen hyvin, kun lääkkeellä saa kuumeen pidettyä kurissa.

HUH, anteeksi tämä avautuminen. Oli kyllä niin kova huoli omasta lapsesta ja itsensä tunsi niin avuttomaksi. Onneksi kaikki on kuitenkin ihan hyvin. Nyt vaan parannellaan pientä potilasta.

8 kommenttia:

  1. No voi kiukku mikä odottaminen ja sitten tuollanen vastaus! olisin minäki tuossa tilassa ollu ihan yhtä hiilenä kun sinä. kyllä tämä kunnallinen terveyden huolto kusee ja pahasti tässä suomen maassa.aina saa jonottaa ja odotella oikeesti yliki sen 6h, ja sitten ei saada minkäänlaista vastausta ja käsketään vaan kotiin (kokemusta on)
    Hyvä ku saitte sitten vastauksen yksityiseltä!
    ja että eliaksella on kuitenki kaikki hyvin kovaa kuumetta lukuunottamatta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, oli kyllä hermo kireellä sen jälkeen! Kaikista pahinta oli se että tosi moni meidän jälkeen paikalle tullut pääsi paljon ennen meitä läärille ja lähtemään kotiin, kypsytti kyllä niin paljon. Onneks ei tarvi toiste mennä jonottelemaan! :D

      Poista
  2. Arvauskeskuksia täälläkin päin.. Tosin esikoisella kun oli tuo vauvarokko ja oireet oli niin selvät niin en lähtenyt lääkäriin lainkaan, se kun ei olisi mitään juuri hyödyttänyt. Mutta säikäyttäähän se jos pienellä kuume pomppaa noin korkealle. Paranemisia sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en osannut yhdistää ollenkaan tohon vauvarokkoon ennenkuin sitten nettiä selailin. Ja joo tosiaan säikäytti, tai ei se pelkkä kuume kun tiedossa oli että vauvoilla on korkeampi lämpötila kun aikuiella, mutta siellä terkkarissa se paniikki iski kun ei kertonut mitään ohjas vaan suoraa sairaalalle. :S Sellanen on mun mielestä kaikista pahinta kun on epätietoisuudessa..

      Poista
  3. Tuo kunnallisten terveyskeskusten toiminta on koettu niin niin monta kertaa! -.- Oikein pisti suututtamaan kun tätä lueskelin. :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo. Itse sen vielä jotenkin kestää, mutta pienen kipeän vauvan kanssa kun ei pysty niin kovassa hälinässä kunnolla nukkumaan tai mitään.. :S

      Poista
  4. Mulla ois sulle haaste blogissa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos haasteesta! Mulla on jemmassa yks keskeneräinenkin haaste mutta yritän ehtiä pian tekemään :)

      Poista