torstai 25. huhtikuuta 2013

Viimeinen kuukausi vauvana

Enään kuukausi jäljellä tätä ihanaakin ihanempaa vauva vuotta. Täytyy hyväksyä se karu totuus, että aika kulkee ihan mahdottoman nopeasti. Onneksi jokainen hetki on ihana ja tuleva taaperovuosikin ikimuistoinen ja varmasti onnea täynnä.
Tänään on siis 11kk mittarissa, ja pian juhlitaan jo ensimmäistä syntymäpäivää!


Viime aikoina Elias on oppinut nousemaan ilman tukea seisomaan. Elias ottaa myös muutamia askelia ilman tukea, mutta meno on vielä todella haparoivaa. Etenkin iltaisin, kun alkaa väsy iskeä niin kaikki vähäinenkin itsesuojeluvaisto katoaa ja täällä vedellään päin seiniä miten sattuu.. Mutta harjoitus tekee mestarin! :) Myös tv-tasolle ja sohvapöydälle on opittu kiipeämään. Tämä on tän hetken lempileikki, kerran on vahinkokin jo sattunut ja tipahtanut alas. Nyt siis jos joskus sais olla silmät myös takaraivossa ja vaikka jaloissakin. 

Elias on alkanut myös ymmärtämään erilaisia asioita ja hahmottamaan tietynlaisia juttuja. Osataan yksitellen kerätä palikat laatikkoon, kaataa ja kerätä uudelleen. Kovasti Elias myös yrittää matkia perässä ja laittaa palikoita torniksi, mutta kummasti se torni aina vahingossa kaatuu. Elias näyttää missä on lamppu ja kun kysyy missä on äiti niin tulee syliin iloisesti. Kovasti myös hokee äittä sanaa ja siitä erilaisia muunnoksia, mutta ei vaikuta siltä että kohdistaisi sitä kuitenkaan minuun. 

Potkuautolla Elias osaa jo hienosti potkia eteenpäin ja hieman peruuttaa. Yksi hauska juttu on myös "juosta" karhukävelyasennossa sekä polvillaan yrittää pomppia eteenpäin. Elias osaa myös ilmaista koska on väsynyt. Aikaisemman kovan kiukuttelun sijaan hakee sohvaltamme aina viltin, hakee tutin ja painaa päänsä viltille. Mikään ei ole kyllä niin hellyyttävän näköistä! 


11kk iässä Elias menee iltaisin n. 20.30 nukkumaan tai silloin on jo sängyssään ja aamulla heräämme yleisesti n. 7-8 aikaan. Meillä pätee aika hyvin sääntö, että mitä paremmat päikkärit sitä paremmat yöt. Päiväunia Elias nukkuu edelleen kahdet, pärjää kyllä yhdilläkin ihan ok hyvin, mutta tosiaan yöunet ovat paremmat jos laitetaan toisillekkin unille. 

Ruokailut menevät aika lailla samanlaista rytmiä noudattaen kun aikaisemminki. Viisi kertaa päivässä syödään. Nyt mukaan kuvioihin on tullut toki hapanmaitotuotteet, joista lemppareita ovat maitorahka ja raejuusto. Pikkuhiljaa Elias on myös alkanut syömään kanssamme samaa ruokaa, mutta aika nirsolta tuo jätkä vaikuttaa. Eiköhän kuitenkin pikkuhiljaa sekin ala onnistumaan. Seuraavaksi olisi vuorossa tavalliseen maitoon totuttaminen ja ehkä tuttipullosta vierottaminen. En aio tuttipullo asian kanssa kiirehtiä tai stressata, mutta jos pikkuhiljaa saisi sen jätettyä pois tai ainakin päiväsaikaan. 
Tällä hetkellä Elias juo pullosta ennen molempia päiväunia sekä ennen yöunille menoa.
Ainiin ja yksi uusi hammaskin on pari päivää sitten puhjennut. Nyt on siis alkaalla kaksi ja ylhäällä kaksi. Myös toisen puolen kulmahammas kuultaa jo läpi ja tulee varmasti tässä parin päivän sisään :)

3 kommenttia:

  1. Meillä ihan sama tuon nukkumisen suhteen :) Ja tuo tuttipullo, mäkää en aio nyt siitä ressata. Koitettiin alottaa jo muka siitä irti pääseminen, mutta salakavalasti se pullo sieltä takaisin hiipi.. Mutta en aio ottaa siitä ressiä! Jos me 1,5v mennessä oltais päästy kokonaan pullosta eroon, olis se ihan huippu juttu :) ELi siihen tähdätään! Muttaen jaksa ressata moisesta. Pikkusella on kuitenkin vielä se imemisen tarve, eikä tuo tuttiakaan syö, joten pullosta se sitten saa se n :) Ja iha samallai meilläki juodaan ku teillä, että ei siinä pullossa kuitenkaan kiinni roiku :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla ettei olla ainoita tän tuttipullo asian kanssa! Musta tuntuu että kaikkialla siitä toitotetaan että kyllä tämän ikäisen pitäisi jo juoda mukista tms. Ja meillä kyllä juodaan nokkamukista, mutta ennen unia se pullo vaan on vielä ollut tarpeellinen :) varmaan neuvolassa asiasta saa jonkun saarnan, mutta toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

      Poista
    2. Aivan! :) Ja kyllä, toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos! Tää on myös mun asenne :)

      Poista